Kopje koffie met Tabitha Boekweit

serie interviews met kunstenaars

Over het werk bij Vollin

“Ik had een periode in mijn leven wat heel erg over het vrouw zijn ging. Je moet als vrouw bijna een alleskunner zijn. De maatschappij schetst een beeld waar je allemaal aan zou moeten voldoen. Dat vind ik confronterend en kwetsbaar. Dat is namelijk geen vanzelfsprekendheid.  Misschien ligt het aan mijn eigen lat die ik te hoog leg, maar ik denk er wel over na. Het is soms niet makkelijk om diepgang te vinden in deze tijd. Met deze serie was ik op zoek naar het verbeelden van de vrouw in haar kwetsbaarheid. Als vrouwen elkaar aanvoelen vind ik dat heel mooi. Schoonheid in elkaar zien en het kunnen benoemen.”

Als ze door de straat loopt, verlicht zij met haar glimlach de Tollenstraat. Haar kunst in het café nodigt uit om na te denken over wat het betekent om een vrouw te zijn. Tabitha Boekweit is één van de kunstenaars die momenteel werk exposeert bij Vollin. Na binnenkomst bestelt ze een espresso en met een betoverende lach neemt ze plaats tussen de schilderijen en boeken. En dan begint ze aan een schets van haar eigen verhaal…

Tabitha tekent al van jongs af aan en dat betekent voor haar een uiting van haar gevoel. “De één maakt muziek of gaat schrijven, zelf maak ik tekeningen. Mijn schetsboek is altijd bij de hand,” vertelt ze enthousiast. Haar opleiding op de Kunstacademie St. Joost heeft ze in 2003 afgerond. Met haar kookboek vol illustraties was ze door het vakblad Items genomineerd en uitgenodigd voor een expositie in NAI in Rotterdam. “Heel spannend was dat, want na de opleiding was mijn werk voor het eerst echt in contact met de kijker.” Tabitha heeft bij Fred de la Bretoniere (Nederlandse schoenenontwerper) gewerkt en diverse etalages ontworpen. Later kwam ze op het hoofdkantoor terecht. “Ik ben Fred zo dankbaar voor die tijd. Hij gaf me Card Blanche en ik kon mijn creativiteit op de vrije loop laten.” Nu werkt ze in een bronsgieterij, een periode die ze gebruikt om nieuwe materialenkennis op te doen. Naast haar illustratie-opdrachten voor gepersonaliseerde kaarten werkt ze nu ook aan illustraties voor een kinderboek van auteur Jasmijn Maljers over een jongetje dat iemand anders wil zijn.

Het werk van Tabitha is tot 11 maart te zien bij Vollin.