passievol

Impressie uit het leven van Meta van Zutphen met rechts boven haar
diploma-uitreiking op de Kunstacademie... 

De kunst van Meta van Zutphen

in de schijnwerpers

Over het werk bij Vollin

Jet heeft een persoonlijke selectie gemaakt van het werk van Meta. Blikvanger is het schilderij bij binnenkomst links waarop een moeder is afgebeeld die haar kind voedt. Het fraaie kleurgebruik, de mooie lijnen geven een warm, geborgen gevoel. De vier werken aan weerszijde van de spiegel laten zien dat Meta een liefhebber is van Egon Schiele. Ook één van de favorieten van Jet. 

De in Culemborg woonachtige Meta van Zutphen is geboren in Batavia in Nederlands Indië, nu Jakarta in Indonesië in 1938. Als klein meisje tekende ze al graag, mede geïnspireerd door haar moeder. Daarom koos ze voor de Kunstacademie. Het liefst wilde ze schilderen en beeldhouwen, maar haar vader vond dat geen goed idee. Ze mocht wel modeontwerpen studeren in Arnhem. Later heeft ze haar liefde voor landschappen en portretten verder ontwikkeld. Haar grote inspiratiebronnen zijn Egon Schiele en Klimt. En Meta is ook liefhebber van Rembrandt.

"Kunst is de noodzaak om mijzelf de uiten. Ik ben even van de wereld. Het liefst teken of schilder ik portretten naar een levend model. De technieken die ik toepas zijn aquarel, krijt en acryl."
 Het werk van Meta is tot begin november 2020 te zien bij Vollin. De kunstwerken zijn ook te koop, vraag bij Jet naar meer info. 

Kopje koffie met Sylvia van Opstall

portret van een kunstenaar

Leerlingenexpositie

In de maand juli 2020 zijn er in Vollin portretten te zien van de makers die les kregen van de meesteres in portretkunst: Sylvia van Opstall. Zo'n 20 schilderijen in diverse afmetingen tonen de diversiteit in portretten en de persoonlijke vertaling van de cursisten.  Ben je nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje bij de expositie in Vollin. Vragen over de lessen kan Sylvia voor je beantwoorden, zij schildert aan een portret in Vollin, op woensdag 22 juli 2020. Je kunt ook contact met haar opnemen, mbt lessen of een portretopdracht: sylviavanopstall@gmail.com.

Sylvia van Opstall werd al vroeg gefascineerd door de werking van licht. Lichtval door ramen, door halftransparante materialen, door gebladerte, door opengewerkte vormen.De elementen donker, licht en transparantie vond ze terug in de schildertechnieken van de oude meesters. Ze was dan ook vastbesloten een opleiding te volgen die haar het mysterie van deze technieken zou onthullen. Inmiddels heeft de kunstenaar meerdere prijzen en nominaties op haar naam staan in de wereld van de portretkunst. 

“Ik werk met kleine groepjes van vier personen. Dat doe ik heel bewust, want zo kan ik waarborgen dat iedereen veel aandacht en begeleiding krijgt. Elke leerling heeft zijn/haar eigen niveau, zijn eigen leercurve en persoonlijke struikelblokken. Daar wil ik maximaal op kunnen inhaken en daar is concentratie en aandacht voor nodig, van zowel de leraar als de leerling.
Er wordt in principe gewerkt vanaf een foto, die de leerling zelf meeneemt. Daar begint meteen de discussie. Want een goed uitgangspunt is belangrijk, als je nieuwe aspecten onder de knie wilt krijgen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken te leren, beginnen we in de les niet met het goed leren schilderen van ogen, neus of mond. We beginnen namelijk met wat aan de basis van het schilderen ligt: het leren kijken. Kijken ligt aan de basis van het leren begrijpen van wat je ziet. Warm, koud, licht donker, afstanden, diepte, vlak en lijn. Leren zien is een lang proces, wat nooit ophoudt, ook niet voor de meester!"

Kopje koffie met Tabitha Boekweit

serie interviews met kunstenaars

Over het werk bij Vollin

“Ik had een periode in mijn leven wat heel erg over het vrouw zijn ging. Je moet als vrouw bijna een alleskunner zijn. De maatschappij schetst een beeld waar je allemaal aan zou moeten voldoen. Dat vind ik confronterend en kwetsbaar. Dat is namelijk geen vanzelfsprekendheid.  Misschien ligt het aan mijn eigen lat die ik te hoog leg, maar ik denk er wel over na. Het is soms niet makkelijk om diepgang te vinden in deze tijd. Met deze serie was ik op zoek naar het verbeelden van de vrouw in haar kwetsbaarheid. Als vrouwen elkaar aanvoelen vind ik dat heel mooi. Schoonheid in elkaar zien en het kunnen benoemen.”

Als ze door de straat loopt, verlicht zij met haar glimlach de Tollenstraat. Haar kunst in het café nodigt uit om na te denken over wat het betekent om een vrouw te zijn. Tabitha Boekweit is één van de kunstenaars die momenteel werk exposeert bij Vollin. Na binnenkomst bestelt ze een espresso en met een betoverende lach neemt ze plaats tussen de schilderijen en boeken. En dan begint ze aan een schets van haar eigen verhaal…

Tabitha tekent al van jongs af aan en dat betekent voor haar een uiting van haar gevoel. “De één maakt muziek of gaat schrijven, zelf maak ik tekeningen. Mijn schetsboek is altijd bij de hand,” vertelt ze enthousiast. Haar opleiding op de Kunstacademie St. Joost heeft ze in 2003 afgerond. Met haar kookboek vol illustraties was ze door het vakblad Items genomineerd en uitgenodigd voor een expositie in NAI in Rotterdam. “Heel spannend was dat, want na de opleiding was mijn werk voor het eerst echt in contact met de kijker.” Tabitha heeft bij Fred de la Bretoniere (Nederlandse schoenenontwerper) gewerkt en diverse etalages ontworpen. Later kwam ze op het hoofdkantoor terecht. “Ik ben Fred zo dankbaar voor die tijd. Hij gaf me Card Blanche en ik kon mijn creativiteit op de vrije loop laten.” Nu werkt ze in een bronsgieterij, een periode die ze gebruikt om nieuwe materialenkennis op te doen. Naast haar illustratie-opdrachten voor gepersonaliseerde kaarten werkt ze nu ook aan illustraties voor een kinderboek van auteur Jasmijn Maljers over een jongetje dat iemand anders wil zijn.

Het werk van Tabitha is tot 11 maart te zien bij Vollin.